Potravinový semafor – hodnotenie potravín na základe stupňa znášanlivosti
Táto tabuľka je spracovaná podľa stránky www.food-intolerance-network.com a môžete sa s ňou stretnúť na viacerých webových stránkach venujúcich sa histamínovej intolerancii.
Vo výskumnom projekte hodnotilo osemsto pacientov s histamínovou intoleranciou 109 rôznych potravín podľa ich individuálnej znášanlivosti. Výhodou je, že potraviny boli hodnotené v „reálnom živote“ – počas obvyklej doby skladovania a v bežnom stave spracovania a tak bol stanovený výsledný index znášanlivosti. Výsledky tohto prieskumu sa porovnali s odporúčaniami na stravovanie pri histamínovej intolerancii a ďalšími vedeckými údajmi a tak sa zostavila tabuľka, ktorá hodnotí potraviny podľa stupňa ich znášanlivosti.
Zistilo sa, že niektoré staré odporúčania vhodnosti potravín sú nesprávne. Niektoré potraviny, ktoré boli pôvodne považované za horšie znášané, hodnotili pacienti ako dobre tolerované počas eliminačnej aj permanentnej diéty.
Najdôležitejšie faktom ale ostáva zásada, že je potrebné riadiť sa svojou individuálnou úrovňou tolerancie!
Nasledujúca tabuľka hodnotí potraviny na základe stupňa znášanlivosti. Pre väčšiu prehľadnosť sme zoradili potraviny do „skupín“ – t.j. zelenina, ovocie, mäso a iné.
ED = eliminačná diéta PD = permanentná diéta
UPOZORNENIE: Zaradenie potravín do farieb “semaforu” sa v odporúčaniach rôznych autorov môže líšiť. Takisto reakcia Vášho tela na jednotlivé potraviny môže byť individuálna.
ZELENÁ – dobre tolerovaná potravina
ŽLTÁ – niekedy tolerovaná potravina, odporúča sa individuálne otestovať
ČERVENÁ – zle tolerovaná potravina